FOOD

Via Boekscout verkrijgbaar: Kom eten bij Djuun aan tafel!

Djuun's kookboek

Kom eten bij Djuun aan tafel!

Ons boek ligt bij de drukker! Na een intensieve periode van gerechten maken, fotograferen en redigeren, is het wachten op ons eerste exemplaar van Kom-Eten bij Djuun. Een speciaal moment.

We komen uit een familie waarbij het koken en samen eten belangrijk is. Ook astrologie loopt als een rode draad door ons leven, maar ook astronomie. Daarnaast zijn we ook allen gastronomen. Het standaard grapje bij ons thuis was, wanneer je "kom-eten" riep, je iedereen  aan tafel kreeg. Zo is onze titel voor het kookboek ontstaan. Waar staat Djuun voor vraag je jezelf dan af? We wonen aan de kust, dicht bij de duinen, de "dunes", en houden van de godin Juno. Een samenvoeging van dit woord werd Djuun Lifestyle, waar we leuke producten verkopen, astrologische wetenswaardigheden delen, yoga en lifestyle presenteren. Kortom, we schrijven over wat ons bezig houdt en waar we blij van worden. Het gaat vooral ook om het pure leven, het eenvoudige leven met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en biologisch zijn. Het is een samensmelting van oer voeding, paleo en keto, maar dan de milde versie.

Dit heeft geresulteerd in een bijzonder kookboek waarin iedereen een gerecht vindt die past bij zijn of haar voorkeur. Het is over algemeen snel te bereiden en goed te combineren met het werk en een druk gezin. De apparaten die we gebruiken maakt het makkelijk en praktisch. Gemak dient de mens! Volg ons hier op het auteursblog en op onze andere social media kanalen.

Team Djuun, Annette en Vera.
 

Hoe het allemaal begon....

LOTTA'S KEUKEN

Lotta is onze grootmoeder en moeder Cornelia Allegonda, onze grote inspiratie en voorbeeld. 

Al Lotta's recepten zijn veelvuldig  klaar gemaakt en hebben hun oorsprong in de Hollandse keuken. In tijden van schaarste tijdens de tweede wereldoorlog konden ook vele van deze  recepten nog gemaakt worden. De mensen van de generatie jaren 20-30 aten vrij simpel en sober. Dat is het motto van Djuun ook. Simpel, sober en seizoensgebonden, maar wel met af een toe een feestje tussendoor. Het is gebaseerd op zero waste. Zoveel mogelijk biologisch en er wordt weinig weggegooid. Zie een greep uit onze gerechten in de menu suggestie hieronder.

Menu suggesties en ideetjes

ZOETE WAFELS VAN LOTTA 
VOOR BIJ DE KOFFIE

Ingrediënten:
25 gr amandelmeel, 25 gr bloem, 1 ei, 3 eetlepels basterdsuiker, theelepel zelfrijzend bakmeel, snufje kaneel of vanille extract, gesmolten boter (40gr)

Voeg de ingrediënten samen, roer het door met de pollepel. (Wil je de wafel minder knapperig en dikker, doe er dan een extra ei bij). Kneed het deeg met een koude hand tot een bal. Leg de bal in huishoudfolie op een bord in de koelkast. strooi wat bloem op het aanrecht. Strooi wat bloem op een deegroller. Rol het deeg uit. Rol het op met een koude hand. Maak er een stevige rol van met doorsnede 5 cm. Pak het geheel weer in folie en leg weer in de koelkast. Zet het wafel bakijzer alvast aan en kwast het even in met roomboter of kokosolie. Daarna leg je het deeg op het met bloem bestrooide aanrecht. Het is nog een rol. Snijd 1 tot 1,5 cms plakken eraf met een mes. Rol het heel snel op, leg ze in een kom en begin met bakken. Eet ze snel op, ze zijn niet lang houdbaar. In de koelkast bewaren.

Je kunt ze opdienen met poedersuiker, of met slagroom en fruit. Je kunt er zelfs een hartjesvorm van maken. Veel plezier! 

LOTTA'S GERECHTEN

een greep uit het receptenboekje

Eigengebakken brood uit de broodbakmachine

Volg de aanwijzingen van het pak broodbakmix. Je kunt eventueel gehakte noten of stukjes olijven toevoegen voor de variatie. Lekker besmeerd met echte boter bij de soep.

Omelet met geroosterde groenten en mozzarella

- 4-6 eieren
- plakjes aubergine
- plakjes courgette
- stukjes paprika
- stukjes tomaat
- mozzarella
- kruiden peterselie en peper en zout

Hoe maak je het?

Snijd de groenten in kleine blokjes en doe deze in een ovenschaal. Overgiet ze met flink olijfolie en zout en peper en laat ze onder de gril gaar worden. Het werkt ook om plakjes groenten op bakpapier te leggen en te laten grillen. 
Kluts ondertussen 6 eieren in een grote kom en doe boter in de pan. Voeg het eimengsel aan de pan toe als de boter gesmolten is. Voeg de gegrilde groenten verdeeld over de omelet toe. Dek de pan af met een deksel en laat de omelet zachtjes gaar worden. Voeg als de omelet iets opgedroogd is dan ook de plakjes mozzarella toe en laat het geheel smelten. Op smaak brengen met zout en peper, selderie of bieslook. 

Smoothie met wortel, perzik, banaan en yoghurt

Yoghurt
Perziken
Banaan
Gember
Wortel

Hoe maak je het?

Doe yoghurt in de blender, rasp worteltjes en klein stukje verse gember, doe stukjes banaan en in stukjes gesneden perzik erbij, blender. Zoet evt met honing of wat gembersiroop. Garneer met takje munt.

Kibbeling

- 500 gram kabeljauw
- 150 gram bloem
- flesje bier
- 2 eidooiers
- viskruiden met zout
- arachide olie of zonnebloemolie om in te frituren

Hoe maak je het?

Snijd de kabeljauw in middelgrote stukken. Verhit de olie in een grote braadpan of frituurpan tot 180 graden. Doe de meel en de eidooiers in een kom. Roer het door en voeg bier toe totdat je een plakkerig beslag hebt dat aan de vis blijft plakken. Breng het vervolgens op smaak met viskruiden. Laat de vis stuk voor stuk in de hete olie glijden totdat deze rondom mooi bruin is. Schep ze met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.  Serveer het met remouladesaus en eigengemaakte patat.

Mosselpannetje

Mosselen
Boter
Selderie
Tomaten
Bier

Was de mosselen goed, gooi de kapotte en dichte mosselen weg, doe klont boter in pan, bak 1 rode ui en wat selderieblad [evt gesneden tomaat erbij]. Blus af met goedkoop bier. Zet hoog, voeg mosselen toe en laat de deksel een paar keer klepperen [3 maal] schud af en toe flink omzet pan op tafel en schuimspaan om mosselen eruit te scheppen.

Gebakken zalm met groenten en kriel

Haal sperziebonen aan beide kanten af en breek doormidden. Kook in iets gezouten water beetgaar, zet heel laag tot gebruik. Bak krielaardappeltjes met kruiden en rozemarijn in wat boter of olie in koekenpan. Doe boter en/of olie in pan en bak zalm op de huid heel voorzichtig aan beide kanten bruin, kruiden met peper en zout, laat de binnenkant iets rozig.

Aardappelpuree

- 2 kilo biologische kruimige aardappelen
- boter
- olijfolie
- melk
- nootmuskaat
- zout

Hoe maak je het?

Schil de aardappelen en hak ze in blokjes. Kook ze een half uur totdat ze gaar zijn. Doe boter in de pan, samen met een scheut olijfolie, voeg de uitgelekte aardappelen en wat melk toe. Roer het geheel door op hoog vuur, heel kort. Zet het laag en stamp het fijn. Haal het daarvoor van het vuur af. Zet het terug op het vuur en blijf roeren met een houten lepel met een gat erin, om het luchtig te houden. Voeg net zoveel melk toe dat het smeuïg wordt.  Voeg wat zout toe. Voor het opdienen sprenkel je wat drupjes olijfolie en nootmuskaat over.

Tip 1 roer er wat geraspte kaas door als de puree klaar is (haal daarvoor de pan van het vuur af)
Tip 2 roer er fijngesneden kruiden door
Tip 3 dit is een prima basisgerecht voor diverse stamppotten, maar ook als bijgerecht. 

Aardappelstamppot met andijvie

- aardappelpuree zoals hierboven beschreven
- stronk andijvie
- verse tomaat blokjes
- peper en zout

Hoe maak je het?

Was de andijvie zeer goed en snijd het zeer fijn. Roer de rauwe fijngesneden andijvie door de hete aardappelpuree heen. De andijvie hoeft niet van tevoren gekookt te worden. Breng op smaak met wat zout en peper. Laat de andijvie goed slinken en blijven roeren om aanzetten te voorkomen.
Opdienen met in blokjes gesneden tomaat.

Tip 1 dien op met in dobbelsteentjes gesneden Leidse kaas en vegetarische jus
Tip 2 kan ook met een bal gehakt of kipdrumsticks

Kipdrumsticks en vleugels

- biologische kipsdrumsticks en vleugels
- olijfolie
- zout en peper
- fijngesneden knoflook
- sojasaus (scheut)
- fijngesneden tomatenblokjes
- selderie

Hoe maak je het?

Marineer het vlees met de peper en zout, olie, fijngesneden knoflook en sojasaus in een schaal. Laat het een half uurtje intrekken. Verhit olijfolie en kokosolie in een pan, doe de drumsticks en vleugels erin. Zet het redelijk hoog en blijf het vlees keren. Blus af met tomaatblokjes en fijngesneden selderie. Zet laag, maar niet op een vlamverdeler. Keer het vlees regelmatig en controleer of er vocht bij moet. 

Tip 1 afblussen kan ook met rode wijn
Tip 2 na aanbraden en afblussen kan er iets honing door voor een kleverig effect. Niet in combinatie met de rode wijn
Tip 3 je kunt het garneren met sesamzaadjes die kort verwarmd zijn in een droge koekenpan
Tip 4 kan als lunch, diner en als snack
Tip 5 Haal de kip uit de pan en maak een jus van het vet door er wat vocht of groentennat door te roeren.

Ijsjes van rood fruit

- rood fruit zoals aardbeien, frambozen, een paar bramen
- wei van de hangop
- honing of roosvicee

Hoe maak je het?

Pureer het rode fruit. Houd een paar stukjes over. Voeg iets honing of roosvicee toe. Verdun met wat wei (dit is het leftover van de hangop, niet teveel). Doe het geheel in een ijsvormpje. Laat minimaal 6 uur in de vriezer opstijven. Voor een zichtbaar effect kunnen er zichtbaar stukjes fruit en munt in het ijsje toegevoegd worden. Het breekt er wel sneller op.
Share by: