Blog Layout

Lotta's keuken met een trendy twist

AnneVera • 26 augustus 2019

Hoe komen we aan Lotta's keuken recepten?

Wie is Lotta en hoe komt Djuun aan deze gerechten? 

Pas tijdens het schrijven van ons boek "Helden sterven jong" kwamen wij tot het besef dat Lotta als zestienjarig meisje al dagelijks voor veel mensen moest koken. Lotta kookte voor het gezin Schoonman en voor de Joodse onderduikers. Vera en Annette (schrijversduo AnneVera) bewaren mooie herinneringen aan de recepten van Lotta. Gebaseerd op deze ervaringen, hebben wij deze kookrubriek bedacht. De oud-Hollandse recepten waren en zijn ook nu nog Zero Waste. Ze getuigen van time management. We hebben ze wel een trendy twist gegeven. Want laten we eerlijk zijn; wie wil er tegenwoordig nog bloedworst eten? 

Noodgedwongen kookte Lotta overwegend vegetarisch. Er was tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig vlees te verkrijgen en alles was op de bon. Vlees was een luxe en werd niet meer dan tweemaal per week gegeten. Vrijdags was het gebruikelijk vis te eten en zondags werd er iets decadenter gekookt en was er vis. Tussendoor kwam er wel eens een gerecht op tafel met "smak" en bloedworst. Maar dit gaan we echt niet meer eten. "Smak" is nog steeds te koop. Puur uit nostalgische overwegingen zullen we ook eens een menu maken met dit gerecht en geven we daarbij ook vegetarische opties. 

De gerechten zijn op basis van melk, eieren, boter, vlees, vis, kaas en brood met voornamelijk seizoensgroenten. Mensen die veganistisch of vegetarisch leven, kunnen deze recepten ook gebruiken maar de ingrediënten vervangen die ze niet willen eten. 
Het weekmenu is elke week weer efficiënt en makkelijk voor te bereiden. We geven een boodschappenlijstje voor de week. Donderdag zouden de boodschappen gehaald kunnen worden en vrijdag gaat het in. Er zijn bepaalde artikelen die niet genoemd worden omdat deze standaard in huis zouden moeten zijn, zoals peper en zout.

De recepten zijn standaard voor vier personen, tenzij anders vermeld. Er wordt rekening gehouden met aanbiedingen, seizoensgroenten en restanten die verwerkt worden in overige gerechten. Hierdoor wordt er niks weggegooid en is het goed voor het milieu. De groenten komen voornamelijk uit Nederland, wat weer transport scheelt en zo minder alles belast. Ook dat beschouwen we als Zero Waste. De oudere generatie was sterk en in principe matig met alles qua eten. We geloven dat dit weer een nieuwe trend kan worden. Het mooie is om tradities in stand te houden, maar we staan zeker open voor nieuwe invloeden of ideeën. 

We leven praktisch al twintig jaar vegetarisch, maar na een intensieve vegetarische periode zijn we nu iets meer flexitarier geworden. 
Veel plezier met het uitproberen van de recepten en het lezen van de blogs.

Djuun

door Djuun 9 december 2024
December 2024 - afsluiten van een roerig jaar
door Djuun 18 oktober 2024
Herfst vibes
door Astromedium 10 juni 2024
Speciale aanbieding Astro Almanak en voorspellingen juni 2024
door Djuun 5 juni 2024
Nu in de pre order: het kookboek Kom-eten bij Djuun!
door Astromedium 5 april 2024
Zoneclips van 8 april 2024
door Astromedium 11 februari 2024
Jouw persoonlijke Valentijn aanbieding!
door Djuun 6 februari 2024
Djuun aanwezig op Spirit Days 17&18 februari 2024
door Astromedium 9 januari 2024
Het jaar 2024!
door Astromedium 26 december 2023
Kerst en Volle Maan 27 december 2023
door Astromedium 21 november 2023
Your Lucky Charm Prognose 2024 samen met de agenda!
Meer posts
Share by: