Dit is de week van de poëzie.
Het boek Helden sterven jong, een verhaal over het verzetsverleden van de familie van AnneVera , speelt zich af in de jaren 1940-45, maar neemt je ook mee in een pelgrimstocht ruim 70 tot 75 jaar later. Het wordt deels verteld vanuit Lotta, de moeder en grootmoeder van AnneVera, die jong haar broer verliest tijdens de oorlog, en daarna voor haar ouders gaat zorgen (met name voor haar moeder). Het boek neemt je mee in haar beleveniswereld. Parallel daaraan loopt in de verhaallijn de zoektocht van AnneVera, ruim 75 jaar later naar de roots en de verhalen van de familie. AnneVera leert te begrijpen onder welke druk deze mensen hun activiteiten hebben uitgevoerd en tot welke grootse daden ze in staat waren.
Brent, de broer van Lotta duikt na de capitulatie van Nederland in 1940, direct onder in het Oosten van het land om niet voor de Duitsers te hoeven werken. Hij raakt zeer actief betrokken bij het verzet in Twente en vormt een hechte groep met een aantal vrienden. De Knokploeg Twente ontstaat. Ze raken onder andere betrokken bij sabotage acties, het de grens over helpen van gestrande geallieerde piloten en krijgsgevangenen, het opvangen van allerlei onderduikers, het bevrijden van verzetslieden die gepakt waren, het overvallen van distributiekantoren voor voedselbonnen en zo veel meer...
Er wordt door Brent nauwelijks contact onderhouden met de familie die nog in Zaandam woont, en zelf ook Joodse onderduikers in huis heeft, omdat het te gevaarlijk is. In oktober 1944 wordt de schuilplaats van Brent gevonden en wordt hij door middel van een schotwond in zijn longen, ingerekend. Tot drie jaar na de oorlog is Brent bij de familie vermist. Pas nadat de moeder van Brent druk uitoefent op een SD lid, die wilde praten voor strafvermindering, meer over haar zoon te weten te komen, wordt zijn executieplaats aangewezen. Een lang rouwverwerkingsproces binnen de familie begint en verantwoordelijkheden verschuiven van moeder op dochter. De moeder van Brent raakt ziekelijk en Lotta neemt de verzorging en het huishouden op haar, naast het reilen en zeilen van haar eigen jonge gezin. Ook Lotta is getraumatiseerd en ontwikkelt straatvrees. Het zorgen voor haar ouders, haar eigen gezin en de trauma's die ze zelf nog bij zich draagt. breken haar op. Dit werkt ook weer door op haar dochters.
70 jaar later gaat AnneVera, de tweede en derde generatie, op pad om meer over de familiegeschiedenis in het Oosten van het land te weten te komen. Ze komen op plekken waar historie ligt en doen verrassende ontdekkingen. Dit alles resulteert tot het verwerken van oude familietrauma's die doorwerken tot ver na de oorlog. Ook behaalt de familie meer erkenning voor het verzetswerk dat hun voorouders onder grote druk hebben uitgevoerd. Het ontzag voor deze mensen is enorm. Ruim vijf jaar later komen er nog steeds zaken naar boven. Op de site van AnneVera zal hier meer over gemeld worden. www.annevera.eu.
Bij het schrijven van het boek kwamen veel emoties vrij. Deze zijn geuit in diverse gedichten die door het hele boek gebruikt zijn. Vele gebeurtenissen werden ook als vanzelf aan AnneVera gepresenteerd, wat weer leidde tot leuke ontmoetingen en frappante ontdekkingen. We laten een gedicht uit het boek lezen omdat het de week van de poëzie is.
Nooit te laat
Binnen is het goed
daar voel jij je veilig
Je weet als het moet
te overleven; familie is je heilig
Buiten is het duister
De mensheid is slecht
In je hoofd hoor je gefluister
maar dat is niet echt
Het zijn de schimmen uit jouw verleden
die laten je niet met rust
Je hebt er onder geleden
Kijk nu, hoe de natuur je wakker kust
Lotta, het is nooit te laat
om weer te vertrouwen
Het is nooit te laat
om van het leven te houden
Het is nooit te laat
weer naar buiten te gaan
Het is nooit te laat
op eigen benen te staan
©annette
Het boek is te bestellen via www.boekscout.nl (zonder verzendkosten) en ligt in de Bruna van Zaandam (Damplein), diverse andere boekwinkels en bij het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De namen in het boek zijn om pivacyredenen gefingeerd. Voor meer informatie over de familie kunt u kijken op www.geert-schoonman.com en op de facebooksite van Geert Schoonman. De man op de foto met de fiets is Geert zijn vriend Johannes ter Horst. Deze foto is genomen, vlak na de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem, waar 56 gevangen bevrijd zijn, onder andere een Joods meisje dat op deze foto arm in arm wegloopt.
Hartegroet,
AnneVera