23 september 2019 Johannes ter Horst
Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat deze man, die op de foto hierboven 56 gevangenen uit het Huis van Bewaring in Arnhem bevrijdde, het leven liet. Op de achtergrond van deze foto zie je een Joods meisje die ook haar vrijheid te danken heeft aan Johannes ter Horst. Zelf heeft hij geen kinderen mogen krijgen, dus horen we nog weinig van deze man. Maar met meer dan 50 overvallen op Huizen van Bewaringen om bonkaarten voor onderduikers te bemachtigen, en als leider van het Verzet van Twente, mag zijn naam ook wel eens genoemd worden.
Het is de Internationale week van de Vrede. Johannes heeft samen met zijn vrienden gevochten voor onze vrede en onze vrijheid. Ook in ons boek Helden sterven jong hebben we het over hem. We hebben zelfs de orginele foto's van Johannes ter Horst mogen ontvangen uit naam van Dhr. Scheepstra, de leider van de Knokploegen Verzet van Nederland na de beruchte gevangenis kraken, de Koepel van Arnhem en het Huis van Bewaring in Arnhem.
Vlak voor de bevrijding liep hij in een val van de Duitsers. Hij was amper twee weken met zijn verloofde getrouwd. Na zware martelingen om informatie uit hem te krijgen, is hij met een nekschot om het leven gebracht en langs de berm van een verlaten weg in Usselo gedumpt.
Er zijn veel festiviteiten rondom Arnhem, Market Garden en het 75 jarig bevrijdings jubileum. Maar laten we niet vergeten dat het plaatselijk verzet al jaren bezig was met contacten vanuit Londen, en de voorbereidingen op Market Garden. Dat ze het zelf niet meer hebben mogen meemaken is daarom bijzonder triest.
Djuun staat vandaag even stil bij Johannes ter Horst, de beste vriend van Geert Schoonman (broer van onze moeder en oma, die amper 2 weken later hetzelfde lot onderging). Over Geert zullen we ook nog schrijven.
Het zijn grootse daden van een man die verder in Nederland vrij onbekend is, alhoewel hij een straatnaam heeft in Enschede, zijn geboorteplaats. Ook hij is postuum geeerd met het Verzetskruis waar er maar 96 van uitgereikt zijn.
Djuun