M'n man, die in de internet business zit en niets van Social Media wil weten, roept het al jaren: Het internet is bipolair. Of het is helemaal geweldig, of het is volkomen ruk!
In het begin dat hij dat zei, twijfelde ik hieraan. Maar na menig zwarte pieten discussie, haatreacties op leuke en lieve foto's van celebrities, en de climate change discussie van Greta Thunberg, ben ik om. Het net is bipolair!
We leven in een wereld waarin we blijkbaar ongezouten onze mening kunnen verkondigen via het internet. Want in het echte leven lijkt er toch een grotere barrière te zijn. Je zegt namelijk niet face to face tegen iemand dat hij of zij er niet uitziet. En dat is het niet alleen. Alles lijkt ook gezegd te kunnen worden, tot grove haatreacties aan toe.
We schijnen in Nederland een democratie na te streven. We zouden een zogenaamd "tolerant" volk moeten zijn dat iedereen in z'n waarde laat. Ik begin echter steeds meer aan de Nederlandse tolerantie te twijfelen. Het kan natuurlijk zo zijn dat een kleine groep het verpest voor de rest. Of dat de massa zo denkt en het ventileert en de andere helft er nog eens over nadenkt. Het levert in ieder geval veel ruis op de lijn op. Want voordat je je eigen mening gevormd hebt, ben je al geïmponeerd met de meningen van anderen. En dat is het moment dat ik bedacht heb af te kicken van Social Media. Ik wil eigenlijk alleen nog dingen zien en zaken lezen die ik interessant vind, en wil me niet langer laten afleiden door al die ruis. En als dat betekent dat ik heel weinig volgers heb, So be it! Ik heb voor mezelf besloten het "stilte" moment weer in te voeren en selectief nieuws te lezen of te bekijken. Vooral om bij jezelf te blijven en authentiek te blijven denken en ook kritisch te zijn. En waarom is het allemaal zo zwart of wit? Zo geweldig of volkomen ruk?
Misschien wil je wel even geen mening ergens over vormen, totdat je besloten hebt meer over het onderwerp gelezen te hebben. Wellicht wil je neutraal zijn. Wat is er mis met het even geen "Mening" hebben? Ben je dan slap? Heb je dan geen ruggengraat? Of ben je een filosoof die alles nog even bekijkt en beoordeelt, en besluit beslagen ten ijs te komen?
De oude spreekwoorden van onze grootouders waren zo gek nog niet. En een daarvan is Horen, Zien en Zwijgen!
De uitdrukking 'horen, zien en zwijgen' komt van oorsprong uit de leer van de wijsgeer Confucius, die leefde van 551 tot 479 voor Christus in China. Hij zei tegen zijn leerlingen: "Kijk niet naar, luister niet naar, spreek niet uit en richt je niet op wat in strijd is met welvoeglijkheid".
Welvoeglijkheid...een oud Nederlands woord dat niet meer gebruikt wordt, maar volgens de Nederlandse Encyclopedie het volgende betekent:
WELVOEGLIJKHEID
1) Betamelijkheid 2) Conveniëntie 3) Fatsoen 4) Fatsoenlijkheid 5) Gevoeglijk 6) Gevoeligheid 7) Ingetogenheid 8) Keurigheid 9) Kiesheid 10) Welgemanierdheid
En zo krijgt ons blog toch weer even een filosofisch en spiritueel tintje. Alles is al uitgevonden. Er is niets nieuws onder de zon. En het gedrag van mensen verandert niet zomaar. We zijn emo-beestjes en uiten ons ook zo. Maar laten we dan het stukje "fatsoenlijkheid en welgemanierdheid" weer in ere herstellen. Want daar wordt toch iedereen blij van!